ISSN 2413-2322 (Online)

ISSN 2221-1055 (Print)

UDS: 631.365.22
Сторінка молодого науковця

New highly economical method of drying grain / Homza V.M. // Ekonomika APK. - 2013. - № 8 - P. 100

In the study the expediency of industrial use of a new method of grain drying is substantiated. This method is non-invasive and it is twice as much economically efficient than other existing methods. The principle of operation of this type of dryer is based on the resonant absorption of biological systems (e.g., grain) of the oscillation energy of the electromagnetic field at a certain resonance frequency. The nature of these effects is that the grain as a biological object consists of polar molecules that can interact with an external electric field - to change its orientation in space, causing the process of internal friction. The later come to intense heat generation throughout the volume of the grain. Thus, the energy transition of electrical fields into molecules’ thermal energy provokes the grain temperature growth that contributes to the extraction of moisture from interior parts of grain. Tabl.: 1. Refs.: 11.
Key words: grain drying, heat capacity of grain, grain weight, polar molecules, resonance, innovation in agriculture

References

  1. Барышев М.Г. Взаимодействие низкочастотного магнитного поля с растительными объектами: автореф.дис. на соиск. учен. степени д-ра биол. наук: спец. 3.00.16 ”Экология”/ М.Г. Барышев. – М., 2003. – 32 с.
  2. Гороновский И.Т. Краткий справочник по химии / И.Т. Гороновский, Ю.П. Назаренко, Е.Ф. Некряч. – К.: Наук. думка, 1987. – 830 с.
  3. Гусятинський М.В. Державне регулювання розвитку інноваційної діяльності в Україні / М.В. Гусятинський, М.М. Ігнатенко // Економіка АПК. – 2012. – № 9. – С.89 – 93.
  4. Калініченко Р.А. Енергозберігаючі режими сушіння і активного вентилювання зерна при зберіганні в умовах господарств: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.09.16 – “електротехнології та електрообладнання в АПК”/ Р.А. Калініченко. – К., 2005. – 24 с.
  5. Марков І. На озиму та яру пшеницю чатує безліч паразитарних хвороб / І. Марков // Зерно і хліб. – 2013. – № 1. – С. 58-61.
  6. Рибка В.С. Економіко-теоретичні пріоритети виробництва зерна кукурудзи на поливних землях зони Степу / В.С. Рибка, Н.О. Ляшенко, Т.І. Лосіцька // Економіка АПК. – 2012. – № 10. – С. 51-56.
  7. Физическая энциклопедия. – М.: Большая российская энциклопедия. Т. 1, 1994. – 706 с.
  8. Физическая энциклопедия. – М.: Большая российская энциклопедия. Т. 4, 1994. – 704 с.
  9. International seminar “Science and technology innovations: national experience and international cooperation” /Information and Innovations. – 2007, № 2. – P. 63-80.
  10. Patent №WO2005055742(A1) Japan, Processed wheat product containing functional components in elevated amounts and processing method therefor/ Inventors: Ishikawa Osamu, Ito Kazutoshi, Kihara Makoto, Okada Yoshihiro; published 06.23.2005, PCT Gazette.
  11. Rivka Elbaum, Liron Zaltzman, Ingo Burgert and Peter Fratzl. The Role of Wheat Awns in the Seed Dispersal Unit /Science. – 2007. - Vol. 316, № 582. – P. 884-886.
Read article: 13_08_100-104.pdf