ISSN 2413-2322 (Online)

ISSN 2221-1055 (Print)

UDS: 65.012.32:658.114.3
Сторінка молодого науковця

Effectiveness  of the business processes of the companies in the bakery industry of Zhytomyr region / Hryban S.V. // Ekonomika APK. - 2015. - № 1 - P. 113

The enterprises of the bakery industry constantly have double mission: to attain the desirable level of profitability and to prevent a substantial price advance on the basic types of bread and bakery products. The author applies business process "Accounting" to analyze the effective operating performance of companies in the bakery industry, in particular such business processes as "production", "human resources", "management", "purchasing", "logistics". Important there are financial ratios, which simultaneously reflect the goals of the business and its standards, allow to assess the current status and long-term strategies of the enterprise, provide the Manager with information about the most important aspects of the business that require operational intervention. Tabl.: 9. Figs.: 1. Refs.: 17.
Key words: business processes, reengineering, bakery industry, effectiveness, capital, income, profitability, financial performance, turnover, assets

References

  1. Гаррисон Рей. Управленческий учёт / Рей Гаррисон, Эрик Норин, Питер Брюер : 11-е изд.; пер. с англ. О.В. Чумаченко. – К.: Companion Group, 2011. – 1024 с.
  2. Джеппарова З.Р. Про вплив концентрації виробництва на ефективність роботи в хлібопекарській промисловості / З.Р. Джеппарова // Економіка та управління. – 1999. – № 2. – С. 18-19.
  3. Джеппарова З.Р. Методичні основи аналізу ефективності діяльності хлібопекарської промисловості / З.Р. Джеппарова // Економічні науки: зб. наук. пр. / МФ НаУКМА. – 2001. – Т. 9. – С. 53-56.
  4. Єрмаков О.Ю. Напрямки та ефективність підприємств хлібопродуктового комплексу / О.Ю. Єрмаков, В.О. Герасіна // Економіка АПК. – 2006. – № 7. – С. 86-90.
  5. Корбетт Томас. Управленческий учет по ТОС / Томас Корбетт ; пер. с англ. Д. Капранов. – К.: Изд-во «Необхідно і достатньо», 2009. – 240 с.
  6. Лавров Є.М. Стратегія розвитку галузі / Є.М. Лавров // Харчова і переробна промисловість. – 2004. – № 4. – С. 3-5.
  7. Макух Т. Особливості державного регулювання фінансового забезпечення підприємств хлібопекарської галузі / Т. Макух : Зб. наук. праць Нац. ун-ту держ. подат. служби України. – 2012. – № 1. – С. 235-241.
  8. Петруха С. Методологічні засади аналізу фінансового стану хлібопекарської підгалузі харчової промисловості України / С. Петруха, М. Колотуша // Економіст. – 2007. – № 5. – С. 15-27.
  9. Про затвердження галузевої програми розвитку хлібопекарської галузі на період до 2015 року: Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 берез. 2008 р. № 164 // http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1021.4798.0.
  10. Савчук В.П. Практическая энциклопедия. Финансовый менеджмент / В.П. Савчук // 3-е изд. – К.: Companion Group, 2008. – 880 с.
  11. Уолш Кяран. Ключевые показатели менеджмента: полное руководство по работе с критическими числами, управляющими вашим бизнесом / Кяран Уолш ; пер. с англ. О.В. Чумаченко. – 4-е изд. – Companion Group, 2008. – 400 с.
  12. Чейз, Ричард Б. Производственный и операционный менеджмент / Ричард Б.Чейз, Ф.Роберт Джейкобз, Николас Дж. Аквилано // 10-е изд.; пер. с англ. – М.: ООО «И.Д. Вильямс», 2007. – 1184 с.
  13. Michael Hammer, James Champy, Reengineering the Corporation: A Manifesto for Business Revolution (New York: Harper Business, 1993).
  14. Hammer M., “Reengineering Work: Don’t Automate, Obliterate”, Harvard Business Review, July – August 1990. P. 104-112.
  15. Schniederjans M.J., Olsen J.R.., Advanced Topics in Just-in-Time Management (Westport, CT: Quorum Books, 1999).
  16. Hyer N., Wemmerlov U., Reorganizing the Factory: Competing through Cellular Manufacturing (Portland, OR: Productivity Press, 2002).
  17. Rohleder T.R., Silver E.A., “A Tutorial on Business Process Improvement”, Journal of Operations Management, May 1997, p. 139-154.
Read article: 15_01_113-120.pdf