ISSN 2413-2322 (Online)

ISSN 2221-1055 (Print)

UDS: 339.13.01 DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201811113
Сторінка молодого науковця

Modern trade barriers on the European meat products market / Vlasova K.M. // Ekonomika APK. - 2018. - № 11 - P. 113

The purpose of the article is to systematize the classification and group the existing trade barriers, based on analysis of the current practice of trade relations between Ukraine and EU. Research methods. In the research process the following scientific methods have been used: analysis and synthesis for analysis of provisions in the WTO agreements and identification of classification marks and trade barriers grouping; comparison for description of processes of trade barriers and their comparative characteristic; systematization for formation of sequence of stages for overcoming the barriers of meat producers' entrance into the European market; tabular for construction of tables. Research results. The three-level system of trade barriers in EU has been investigated. Set of classification features and corresponding types of trade barriers have been presented. Essence of each type of trade barrier for entrance in EU meat products market has been described. It has been described a set of tariff and nontariff barriers of EU countries, which serves as a basis for developing a strategy for entrance of national enterprises into the relevant market. Elements of scientific novelty. It has been developed theoretical approaches to realization of trade relations for distinguishing classification signs of trade barriers and their use in purpose of grouping trade barriers according to a principle of compliance to a chosen feature. Practical significance. On basis of generalization of the main provisions of the WTO agreements, main trade restrictions, which are not prohibited by collective agreements, have been systematized, but thier use must be applied for protection human health, animal life, and environment. Generalization and systematization of trade barriers allows us to formulate a strategy of entering to the external market in accordance with the existing trade barriers of this market. Tabl.: 7. Refs.: 21.
Key words: trade relations; trade barriers; tariff methods; non-tariff methods; technical standards; marketing barriers

References

  1. Аналіз поточної кон’юнктури і прогноз ринків тваринницької продукції в Україні та світі : монографія [О. М. Шпичак, О. В. Боднар, Н. Г. Копитець та ін.]. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2017. 304 с.
  2. Глобальні тренди світового агроринку. URL : http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7958-hlobalni-trendy-svitovoho-ahrorynku.html
  3. ЄС відкрив ринок для м'яса та яєць українських курей, але виробники не поспішають. URL : http://tyzhden.ua/News/85407
  4. Зеліч В. В. Структура бар´єрів входу вітчизняних фірм в міжнародний бізнес. Вісник ОНУ ім. І.І. Мечникова. 2015. Т. 20. № 3. С. 14–19.
  5. Ібатуллін М. І. Виробництво тваринницької продукції в особистих селянських господарствах: сучасний стан та проблеми вирішення. Вісник Сумського національного аграрного університету. Сер. Економіка і менеджмент, 2016. Вип. 1. С. 45–48.
  6. Кайнара Д. О. Теоретичні засади торговельних бар´єрів. Ефективні економіка. 2016. № 3. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4797.
  7. Кудряшова И. А., Копеин В. В. Современные аспекты международной торговли на рынке продовольственных товаров. Food Proccessing:Technigues and Technology. 2014. № 3. С. 176–181.
  8. Месель-Веселяк В. Я., Мазуренко О. В. Розвиток м’ясопродуктового підкомплексу України. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2004. 198 с.
  9. Мунаев З. Протекционизм в мировом масштабе. URL : sno.ru.
  10. МХП обходит квоты ЕС на импорт курятины. URL : latifundist.com.
  11. Перспективи розвитку зовнішньоторговельних відносин України з Європейським Союзом в аграрній сфері / [Пугачов М. І., Духницький Б. В., Мельник О. А. та ін.]; за ред. М. І. Пугачова. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2016. 40 с.
  12. Регламент ЄС № 798/2008. URL : https://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ru/usefulinf/files/es798-2008.pdf.
  13. Розвиток м’ясопродуктового підкомплексу України : монографія [М. В. Гладій, П. Т. Саблук, Н. Г. Копитець та ін.] / за ред. М. В. Гладія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2012. 354 с.
  14. Свинокомплекс: взгляд изнутри. URL : latifundist.com.
  15. Свиноус І. В. Щодо проблеми конкурентоспроможності українських м’ясопродуктів. Економіка та управління АПК. 2011. № 6. С. 136–141.
  16. Угода про субсидії і компенсаційні заходи. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/981_015.
  17. Угода про технічні бар’єри в торгівлі. URL : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/981_008.
  18. Угоди про застосування Статті VI Генеральної угоди з тарифів та торгівлі 1994 року. URL : http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/981_010.
  19. 400 украинских операторов рынка уже внедрили систему НАССР. URL : latifundist.com.
  20. Agrarian potential of Ukraine / Lupenko Yu.O., Pugachov M. I., Dukhnytskyi B. V., Kozak O. A., Lysak M. A., Khodakivska O. V., Hryschenko O. Yu. Kyiv : NSC IAE, 2018. 34 p.
  21. Marketing (Quality) Standards for Agricultural and Fishery products. URL : http://trade.ec.europa.eu/tradehelp/ health-and-consumer-protection-animal-and-plant-products.
Read article: eapk_2018_11_p_113_125.pdf